Yaşlanma beyninde ne kadar işlenmiş gıdalar hafızaya zarar verir?

Son derece işlenmiş gıdaların diyetinde dört hafta, bellek kaybının davranışsal belirtileri eşlik ettiği yaşlanma sıçanlarının beyinlerinde güçlü bir inflamatuar tepkiye yol açtı, yeni bir çalışma bulundu. Araştırmacılar da bulundu İşlenmiş diyeti omega-3 yağ asidi DHA ile destekleyen bellek probl...

Son derece işlenmiş gıdaların diyetinde dört hafta, bellek kaybının davranışsal belirtileri eşlik ettiği yaşlanma sıçanlarının beyinlerinde güçlü bir inflamatuar tepkiye yol açtı, yeni bir çalışma bulundu.

Araştırmacılar da bulundu İşlenmiş diyeti omega-3 yağ asidi DHA ile destekleyen bellek problemlerini önledi ve enflamatuar etkileri neredeyse tamamen daha yaşlı sıçanlarda azalttı.

Nöroinflamlaşma ve işlenmiş diyet yediği genç yetişkin sıçanlarda bilişsel problemler tespit edilmedi .

Çalışma diyeti, patates cipsi ve diğer atıştırmalıklar, makarna yemekleri ve pizzalar gibi donmuş mezeler gibi uzun raflar ve diğer atıştırmalıklar gibi uzun raf ömrüleri ve koruyucular içeren Deli etleri gibi uzun raf ömrüleri için hazır olan insan gıdalarını taklit etti.

Son derece işlenmiş diyetler aynı zamanda obezite ve tip 2 diyabet ile de ilişkilidir, daha yaşlı tüketicilerin kolaylık yiyeceklerini geri almak isteyebilir ve Somon gibi DHA'da zengin yiyecekler ekleyebilir, araştırmacılar - özellikle de zarar göz önünde bulundurarak Bu çalışmada yaşlı beyin sadece dört hafta içinde belirgindi.

"Bu etkileri bu kadar çabuk gördüğümüz gerçeği, Ohio Eyaletinde bir araştırmacı olan Kıdemli Çalışma Yazar Ruth Barrientos," Üniversite Davranış Tıbbı Araştırma Enstitüsü ve Psikiyatri ve Davranışsal Sağlık Doçent.

"Bu bulgular, işlenmiş bir diyet tüketiminin önemli ve ani bellek açıkları üretebileceğini ve yaşlanma popülasyonunda, hızlı bellek düşüşü Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklara ilerleme ihtimaline sahiptir. Bunun farkında olmakla, belki de işlenmiş gıdaları diyetlerimizde sınırlayabilir ve bu ilerlemeyi önlemek veya yavaşlatmak için Omega-3 yağ asidi DHA'da zengin gıdaların tüketimini arttırabiliriz. "

Araştırma Dergi Beyninde, Davranış ve Bağışıklıkta Yayınlandı.

Barrientos'un Laboratuvarı'nın günlük yaşam olaylarının - cerrahi, bir enfeksiyon veya bu durumda, sağlıksız bir diyet gibi inflamasyonu tetikleyebilir. Ağlayan beyin, hipokampus ve amigdala bölgelerine özel bir odaklanma ile. Bu çalışma, kısa vadeli, yüksek yağlı bir diyetin eski hayvanlarda bellek kaybına ve beyin iltihabına yol açabileceğini ve DHA seviyelerinin düşük olduğunu düşünen önceki araştırmalarına dayanıyor. Yaşlı sıçan beyninin hipokampusu ve amigdala.

DHA veya docosaheksaenoik asit, balık ve diğer deniz ürünlerinde, eikosapentaenoik asit (EPA) ile birlikte mevcut olan bir omega-3 yağ asididir. DHA'nın birden fazla fonksiyonu arasında Beyinde enflamatuar bir cevap vermede bir roldür - bu ilk S işlenmiş bir diyetle ortaya çıkan beyin iltihaplarına karşı hareket etme yeteneğinin tudy.

Araştırma ekibi rastgele 3 aylık ve 24 aylık erkek sıçanları normal chow'larına (% 32 kalori Protein, buğday bazlı karmaşık karbonhidratlardan% 54 ve yağdan% 14), yüksek işlenmiş bir diyet (proteinden gelen kalorilerin% 19.6'sı, rafine edilmiş karbonhidratlardan% 63,3, mısır nişastası, maltodekstrin ve sukroz - ve% 17,1 yağdan), veya DHA ile desteklenen aynı işlenmiş diyet.

güçlü bir pro-enflamatuar protein ile bağlantılı genlerin aktivasyonu ve diğer iltihaplanma belirteçleri, hipokampus ve işlenmiş diyetin tek başına yediği eski farelerin amigdalasında anlamlı olarak yükselmiştir. DHA destekli işlenmiş gıdaların yedikleri herhangi bir diyet ve yaşlı sıçanlardaki genç farelere kıyasla.

İşlenmiş diyet üzerindeki eski fareler, gençlerde belirgin olmadığı davranış deneylerinde bellek kaybı belirtileri gösterdi. sıçanlar. Birkaç gün içinde yabancı bir alanda zaman geçirdiklerini, hipokampustaki bağlamsal hafızaya sahip bir sorunla, ve beklenen bir korku davranışını göstermeyen ve amigdala'da anormallikler olduğunu öngören bir tehlike davranışını göstermedi.

"İnsanlardaki amygdala, duygusal korku ve anksiyete üretimi ile ilgili hatıralar halinde bulunmuştur. Beynin bu bölgesi işlevsiz ise, tehlikeyi öngören ipuçları kaçırılabilir ve kötü kararlara yol açabilir, "Barrientos'un dedi.

Sonuçlar, daha eski fareler tarafından tüketilen işlenmiş gıda diyetlerinin DHA takviyesinin, beyindeki yükseltilmiş enflamatuar tepkiyi ve aynı zamanda bellek kaybının davranışsal belirtilerini etkilediğini göstermiştir.

Araştırmacılar, DHA - veya kesin kalori ve besinlerin tam dozunu bilmiyorlar - hepsinin yiyeceklere sınırsız erişimi olan hayvanlar tarafından alınır. Her iki yaş grubu, proc üzerinde önemli miktarda ağırlık kazandıKarışık diyet, eski hayvanlar genç hayvanlardan önemli ölçüde daha fazla kazanıyor. DHA takviyesinin, yüksek işlenmiş gıdaların yeme ile ilişkili kilo alımı üzerinde önleyici bir etkiye sahip değildi.

Bu, temel bir bulgu oldu: BarrientoS, sonuçların tüketicilerin tüketicilerin, tüketicilerin işlenmiş gıdalara sahip oldukları sürece ilgisini çekmek için bir lisans olarak değerlendirilmeye karar verdi. bir DHA takviyesi. Çok rafine gıdaların çoklu olumsuz etkilerini önlemek için daha iyi bir bahis, genel diyet iyileştirmelerine odaklanacaktı, dedi.

"Bunlar, yağda düşük olduğu için ilan edilen diyet türleridir, ancak onlar son derece işlenmiş. Fiberleri yoktur ve düşük kaliteli karbonhidratlar olarak da bilinen karbonhidratları rafine edilmiştir "dedi. "Beslenme bilgilerine bakmak için kullanılan millet, lif ve karbonhidratların kalitesine dikkat etmeleri gerekir. Bu çalışma gerçekten bu şeylerin önemli olduğunu gösteriyor."

Bu araştırma, Ulusal Yaşlanma Enstitüsü tarafından desteklendi. Ulusal Diş ve Craniofasiyal Araştırma Enstitüsü ve Ohio Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi. Ortak yazarlar, Michael Butler, Nicholas Deems, Stephanie Muscat ve Martha Belury'den Ohio Eyaletinden ve Inotiv Inc.'in Christopher Butt'u arasında Boulder, Colorado'da.

Hikayesi Kaynak:

Tarafından sağlanan malzemeler Ohio Devlet Üniversitesi. Emily Caldwell tarafından yazılmış orijinal. Not: İçerik stil ve uzunluk için düzenlenebilir.

Journal referansı:

Michael J. Butler, Nicholas P. deems, Stephanie Muscat, Christopher M. Butt, Martha A. Belury, Ruth M . Barrientos. Diyet DHA, yaşlı erkek sıçanlarda bilişsel bozulmayı ve enflamatuar gen ekspresyonunu önler. Rafine karbonhidratlarla zenginleştirilmiş bir diyet beslenir. Beyin, Davranış ve Bağışıklık, 2021; 98: 198 DOI: 10.1016 / j.bbi.2021.08.214

15 Eki 2021 - 18:53 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Esnaf.com.tr Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Esnaf.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Esnaf.com.tr editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Esnaf.com.tr değil haberi geçen ajanstır.




Anket Yeniden tam kapanma olacağını düşünüyor musunuz?